Hvor lang tid tar det å fikse papirer ved ekteskap?

Du skal gifte deg med en franskmann. Hva slags papirer trenger du? Og hvor lang tid tar det? Når bør du begynne papirmølla? Hvor begynner man?

For vår del tok papirene rundt 4 måneder, men mye av tiden gikk bort i korona-tull og stengt ambassade. Passet til franskmannen lå nemlig og ventet på en ambassade vi ikke kunne dra til. Men jeg har laget en oversikt over hvor lang tid ting faktisk tok og hva slags papirerer du trenger.

Fødselsattest fra Frankrike

Du trenger fødselsatteste fra Frankrike. Disse er gyldige i 3 måneder, men de tok 4 uker for å komme. Bestill 2, da du vil trenge en senere også. Fødselsattesten bestiller du fra rådhuset i byen/landsbyen/bydelen du ble født i. De må være stemplet med apostille.

Norsk fødselsattest

Den norske fødselsattesten er raskere å få, og går heller ikke ut på dato. Men du trenger å bestille en flerspråklig attest og en attest som forteller hvem foreldrene dine er. Dette kan bestilles på skatteetaten.no under attester. Du trenger ikke oversette dette selv, da fransk er et av språkene på attesten. Praktisk! Du må også bestille en bostedsattest for deg og din tilkomne som viser hvor dere bor.

Dossier de mariage

Denne finner du på ambassadens nettsider. Skriv ut to eksemplarer, en til hver av dere. Dette er den franske prøvingsattesten. Fyll ut alt. Legg ved alle vedlegg. Fødselsattest, kopi av pass, bostedsattest og eventuelle skilsmisseattester. Dette er den største papirmølla. Jeg sverger.

Send mappen til ambassaden med post. De sender det videre til Frankrike hvor deres ønske om ekteskap vil bli offisielt uttalt for høring i 10 dager. Om ingen protesterer vil ambassaden sende dere en godkjent prøvingsattest tilbake. Heldigvis sender de også en ferdig oversatt versjon til norsk som er nødvendig for norske myndigheter. Beregn 4-5 uker på denne prosessen.

Norsk prøving

Om begge dere har bank-id, vil første delen av den norske prøvingen kunne gjøres via skatteetatens websider i samarbeid med deres forlovere. Følg retningslinjene for ekteskap med en utenlandsk statsborger. Når alt er fylt ut, ettersendes de franske papirene + den andre fødselsattesten til Skatteetaten
Postboks 9200 – Grønland
0134 OSLO

Skulle du ha glemt å skaffe to fødselsattester, er det mulig å få en offisiell kopi av passet hos politiet. Beregn da ekstra tid til dette.

Om dere ikke har Bank-Id for alle parter, så må alt sendes inn manuelt. Papirene kan lastes ned og skrives ut på skatteetaten. Beregn ekstra tid.

Vi hadde prøvingsattesten i hende etter ca to uker. Men det er mulig de prøver å beregne det etter hva slags dato du har satt på som vielsesdato. Så ikke få panikk om du ikke har fått attesten og bryllupsdatoen er rett rundt hjørnet. Vi satte en fiktiv dato på 29. august, og fikk attesten 25. august. Vi giftet oss ikke før 13. september og attesten var gyldig i 4 måneder. (Vi skal ha bryllupet i Frankrike, men vi må gifte oss offisielt her i Norge på forhånd. Derfor gjorde vi det slik.)

Prøvingsattesten leverer du da til vigsler, så tar hen av seg resten.

Livret de famille

For å få ekteskapet godkjent for franske myndigheter, må du bestille en ekteskapsattest med apostille fra fylkesmannen og sende dette inn til ambassaden. Attesten du får digitalt fra skatteetaten, er ikke gyldig for franske myndigheter. Dette gjøres altså etter at ekteskapet er inngått. Den franske parten må også fylle ut et skjema som du finner på samme side som prøvingen hos ambassaden.

Oppsummering

  • Fødselsattest: 4 uker
  • Fransk prøving: 4-5 uker
  • Norsk prøving: 2-3 uker

Beregn 10-12 uker før bryllupsdatoen for papirarbeid. Det kan være fristende å starte tidlig, men man kan ende opp med å starte for tidlig. Papirene går nemlig ut på dato. 3-4 måneder før kan være en grei ramme.

0 comments on “Hvor lang tid tar det å fikse papirer ved ekteskap?Add yours →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *