Croissants

Croissants kommer egentlig fra østerriket og oppsto etter at de osmanske riket prøvde å angripe wien, men ble oppdaget av byen bakerne som allerede var våken. For å feire ble det laget et bakverk formet som en måne etter symbolet på flagget til tyrkerne.
Bakverket sies å bli introdusert til Frankrike av Marie Antionette, som var fra østerriket. Men det finnes kilder som viser at det var blitt servert måneformet bakverk tidligere i historien.

Croissantene er opprinnelig laget med lag på lag med deig og smør. De spises helst til en rolig søndagsfrokost og dyppes i en bolle kaffe eller sjokolademelk. Utfordringen med å veganisere denne oppskriften har hovedsaklig gått ut på å finne en erstatning for smøret.

Glem Berit Nordstrøms, eller Carlshämn. Hemmeligheten ligger i Delfia! En bar basert på kokosfett. Den er litt vanskelig å jobbe med, men bakverket blir perfekt. Jeg har også prøvd Flott, og den kan også brukes.

Nye notater: Denne oppskriften fungerer ikke så bra på vinterstid hvis det er for kaldt. Jeg jobber med å finne en perfekt blanding av margarin og delfia som ikke er for stiv. 

For å sitere franskmannen i huset:

Dès la première brouchée, les souvenirs se mettent à affluer dans ma mémoire.
Les croissants soigneusement et amoureusement présparés par ma chérie m’ont rien à envier à aux des autres boulangers en France.
Le visuel, le texture et la goût, tout est là !!!
Et…. et…. et…… ils sont VÈGANS !!!!

Eller oversatt til norsk:

Fra den første munnfull, begynte minnene å flomme i hukommelsen min. Croissantene som så omsorgsfult og kjærlig er blitt laget av min kjære, står ikke tilbake for dem som lages av andre bakere i Frankrike.
Utseende, konsinstensen og smaken – alt er der!!!
Og…. og… og… de er veganske!!!!


For oppskriften trenger du:

Mye tålmodighet. Det tar 2-3 dager å lage croissanter.

  • 2 pk tørrgjær
  • 2 dl lunkent vann
  • 9 dl hvetemel + litt til utbaking
  • 1 dl sukker
  • 2 ts salt
  • 5 ss smør (valgritt)
  • 250g med defliafett

Dag 1

Ta fettpakken ut av kjøleskapet og sett på benken for å gjøre det mykere å jobbe med.

Bland først ut gjæren i vannet og la det stå til det bobler litt. Imellomtiden blander du sammen mel og sukker. Bland sammen alle ingrediensene og la den jobbe litt før du tilsetter saltet. Elt alt i en kjøkkenmaskin i minst 10 minutter til deigen er god og elastisk. Utfør gjerne vindustesten. Hev deretter under plast i en time.

Når deigen har hevet ferdig, kjevle den til en rektangel. Pakk denne inn i plast eller en lufttett boks og plasser i kjøleskapet over natten.

Fettet kan legges i en plastpose, før du også kjevler denne ute i en firkant. Legg i kjøleskapet over natten.

Dag 2

Ta deigen og fettet ut av kjøleskapet.

Kjevle deigen til en stor rektangel (ca dobbelt så stor som smøret)og legg smøret på ene halvparten. Tett sømmer og brett over andre halvdel slik at smøret havner i midten. Kjevle ut en gang til. Brett igjen, denne gangen tredelt før du lukker den som en bok.
OBS: Pass på at smøret ikke blir så mykt av den innkompneres i deigen. Det må ligge i lag. Lett den gjerne en halvtime i kjøleskapet om smøret blir for mykt før du fortsetter brettingen.

Pakk deigen igjen og legg den tilbake i kjøleskapet en time eller to eller til neste dag.

Dag 3

Mel arbeidsbordet, ta ut deigen og kjevle den ut i en lang rektangel. Dette kan være vanskelig da delfia-fettet kan få veldig lyst til å stikke av. Mel litt ekstra om det blir problemer. Få deigen så tynn du kan, men ikke så tynn at den blir ødelagt. Skjær av kantene for å få en pen rektangel. Skjær deretter trekanter i ønsket størrelse. Lag et snitt i enden og rull sammen og bøy dem til en måneform. Legg de på et stekebrett og sett til heving i en time.

Varm ovnen til 200°C og pensle coissantene med en blanding av soyamelk og sirup.

Sett coissantene midt i ovnen i 10 minutter, senk så varmen til 175 og stek i 8-10 minutter til.

For frysing:

Det er to måter du kan fryse croissantene på. Frys de før du steker dem ved å legge de i en boks med mellomlagspapir mellom. Putt de i kjølekskapet over natta før du skal spise dem. Pensle og steke dem som vanlig på morgenen.

Den andre måten er å fryse dem ned etter steking. Da kan den stekes noen minutter på 175 grader i ovnen til den er tint, eller putt i matpakken. Da slipper du å planlegge like mye på forhånd.

 

Bon appétit !

0 comments on “CroissantsAdd yours →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *