Foulet à la sarriette

Bakt kylling med urter i vegansk stil. Her erstatter vi kyllingen med Oumph Thyme & Garlic. Eventuelt kan du bruke Oumph The Shunk også, men om du vil nå til nye høyder, gå for Thyme & Garlic versjonen. Urtene passer perfekt sammen med sar, hvitløk og hvitvinen vi bruker i denne retten.

Så hva er sar? Det er en bønneurt som blir brukt i ekte Herbes de provence-krydder. Urten finner du på verdensmat.no, kjøp gjerne inn flere pakker i samme slengen. Det er også på den siden jeg oppdaget oppskriften og veganiserte og forbredet den ørlite. Retten er veldig enkel å lage, men den skal stå i ovnen ganske lenge, så begynn tidlig.

Vi pleier å gå for Sauvignon blanc når vi skal ha hvitvin i mat. Den har en smak av urter og passer veldig fint i de fleste grønnsaksretter. Fumées Blanches og Arrogant Frog er to viner som er lette å finne, er veganske, billige og gode.

For 6 porsjoner:

 • 2 pakker (560g) Oumph Thyme&Garlic tint på forhånd
 • 3 dl tørr hvitvin
 • 1 dl god olivenolje
 • 1,2 dl Oatly iMat Fraîche
 • 2 ss toppet Sar
 • 1 ts salt
 • 1 ts nykvernet pepper
 • 8-10 poteter i båter
 • 6-8 sjalottløk
 • 1 squash, i båter
 • 10 fedd hvitløk
 • 15 grønne oliven uten sten

Sett stekeovnen på 180℃, varmluft.
Tips: Har ovnen din damp-funksjon, bruk den under siste del.

Finn frem en ildfast form og legg oumph-bitene i den.

Bland sammen vin, olje, iMat Fraîche, sar, salt og pepper (så godt du klarer) og hell det over oumph-bitene i formen.

Behold skallet på potetene og kutt de i båter. Dytt dem deretter nedi væsken sammen med oumphen i formen. Kutt squashen og sjalottløken i ca like store biter som potetene og legg dem oppå potetene og oumphen. Skrell hvitløken og tilsett i formen. På toppen legger du hele oliven og strør over med litt salt og pepper.

Dekk formen med aluminiumsfolie og sett i ovnen i 60 minutter. Etter det tar du av folien og velger over og undervarme (gjerne med damp) og steker i 30-40 minutter til. Om du vil kan du pynte retten med friske urter som timian, rosmarin eller kornblomst.

Klar for å gå i ovnen
Vinforslag: Rabl Gruner Veltliner Langenlois 2018

Litt om vinen vil har valgt til denne retten:

Vårt lokale vinmonopol er så heldige at de har en ansatt som kan hjelpe oss med å finne den perfekte vin. Hver gang. Det hender vi ler litt av ham, fordi han har en egen, nesten sensuell måte å vise frem flaskene på.
Det var ikke en lett oppgave han hadde da vi kom og forklarte at vi trengte en vin som passet til en vegansk kyllingrett hvor urten Sar fikk en hedersplass.

Sar? Hva smaker det, spurte han.

Vel.. Det er litt som Herbes de Provence, timian og den type ting.

Han tenkte seg litt om et øyeblikk, og ba oss om å prøve en Grüner Veltliner fra Østerrike. Fra det øyeblikket dråpene traff tungen og blandet seg med smaken til sarietten skjønte vi hva slags vinguru vi hadde i bygda. Om han anbefaler en vin til oss, så tviler vi ikke et sekund på å prøve.

En tørr riseling er et annet alternativ som passer veldig godt.

Bon appétit !

0 comments on “Foulet à la sarrietteAdd yours →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *